Onze implantlenzen:
de voorzetlens
Oogkliniek Retina Total Eye Care biedt de mogelijkheid om zichtproblemen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme te corrigeren middels een behandeling met ICL voorzetlenzen. De ICL-implantlens – ook wel voorzetlens genoemd – is een zachte, flexibele lens die tussen de iris en de eigen ooglens wordt geplaatst. Een soort ‘implanteerbare contactlens’. Een behandeling met voorzetlenzen kan uitkomst bieden wanneer je bijvoorbeeld niet geschikt blijkt voor een ooglaserbehandeling.
De voordelen van ICL voorzetlenzen
Een voorzetlens zorgt ervoor dat het licht op de juiste manier op het netvlies valt, zo kun je in de verte weer scherp zien. Tijdens een korte ingreep van 20 a 30 minuten per oog, wordt de voorzetlens in de ruimte direct achter de iris en voor de eigen natuurlijke lens geplaatst. Een behandeling met ICL implantlenzen is een korte, veilige en pijnloze ingreep.
De voorzetlens is ontworpen om permanent in het oog te blijven maar kan volledig verwijderd worden wanneer zich in de toekomst iets verandert. Zoals bijvoorbeeld het krijgen van staar. Daarnaast is de ICL lens gemaakt van biocompatibel collameer. Dit unieke materiaal beschermt tegen UV en is gemaakt van een collageen die van nature in het lichaam voorkomt.
Onze ICL voorzetlenzen maken een groot correctiebereik mogelijk. In andere woorden; deze lens biedt uitkomst wanneer je een hogere sterkteafwijking hebt. Maar ook bij een te dun hoornvlies. Tot slot zijn onze ICL voorzetlenzen ook als zogenoemde torische uitvoering beschikbaar, voor wanneer je een cilinderafwijking hebt. Het tarief voor een behandeling met ICL voorzetlenzen begint vanaf € 2.500 per oog.
Het succes van ICL voorzetlenzen
ICL voorzetlenzen wordt reeds sinds het jaar 2000 wereldwijd geïmplanteerd. Inmiddels zijn ruim een miljoen patiënten van een bril of contactlenzen afgelopen dankzij deze revolutionaire implantlens. Uit recent onderzoek is gebleken dat 99.4% van alle patiënten zo tevreden is, dat zij een implantlensbehandeling met ICL voorzetlenzen nogmaals zouden ondergaan*.
Klaar voor goed zicht?
Veelgestelde vragen
Na een implantlensbehandeling moet je in ieder geval drie keer naar onze kliniek komen voor een controle. De eerste controle zal de dag na de behandeling plaatsvinden, de tweede één week later, de derde 10 weken daarop. Mocht het nodig zijn kunnen er extra controles worden uitgevoerd.
Na de behandeling hebben jouw ogen enige tijd nodig om te herstellen. Er zijn een aantal belangrijke punten. Vermijd bijvoorbeeld voor tenminste één week stoffige of rokerige ruimten en draag geen oogmake-up. De eerste vier weken na de behandeling mag je geen gebruik maken van sauna of zonnebank en niet sporten of zwemmen. Til ook geen zware dingen en wrijf niet in de ogen. Na vier weken mag je in principe alle activiteiten weer hervatten. Dit wordt uiteraard met jou besproken.
Ja, RLE implantlenzen zorgen levenslang voor goed zicht. Er kunnen geen sterkteveranderingen meer optreden. Gezien de RLE vervanglens jouw eigen ooglens vervangt, heb je ook geen kans meer op staar. Implantlenzen verouderen niet, daarom hoeven ze niet vervangen te worden.
Ondanks onze grote zorg voor hygiëne en veiligheid zijn – zoals bij iedere medische ingreep – complicaties mogelijk. De kans op complicaties na een lensimplantatie is echter zeer klein, dit blijkt ook uit uitvoerig wetenschappelijk onderzoek*. Wij zijn een ZKN gecertificeerde kliniek en onze artsen zijn allen NOG en NGRC geregistreerd. Hierdoor kun jij bij Retina Total Eye Care rekenen op de grootst mogelijke hygiëne en veiligheid.
Hieronder zijn een aantal risico’s beschreven die bij het ondergaan van een implantlensbehandeling horen. De kans op deze complicaties of bijvoorbeeld achteruitgang van het gezichtsvermogen is echter minimaal. Uiteraard worden de mogelijke risico’s altijd persoonlijk besproken tijdens het vooronderzoek en/of consult met de oogarts.
Tijdens onze uitzonderlijk uitgebreide vooronderzoeken zullen onze specialisten alle mogelijke risico’s onderzoeken en bespreken. Indien uit het onderzoek blijkt dat jij een verhoogd risico hebt op complicaties, kan het zijn dat wij de behandeling niet kunnen uitvoeren. We zullen dus alleen overgaan tot een behandeling wanneer alle uitkomsten van het vooronderzoek positief zijn en het medisch verantwoord is om jouw ogen te behandelen.
Het is daarnaast ook belangrijk om de nazorginstructies op te volgen en naar de geplande controle-afspraken in onze kliniek te komen. Dankzij onze intensieve nazorg zijn wij in staat om eventuele complicaties tijdens het genezingsproces op te sporen, te lokaliseren en te behandelen.
In verband met de wettelijke verplichting voor alle klinieken, zijn ook wij verplicht om deze patiëntinformatie te melden. Net als de bijsluiter van een aspirine. De mogelijke complicaties of bijwerkingen die voorafgaand uitvoerig met jou besproken worden, zijn op te delen in minder ernstige complicaties of bijwerkingen die van voorbijgaande aard zijn, en ernstige complicaties. Deze laatste komen gelukkig zeer zelden voor.
Bijwerkingen en minder ernstige complicaties:
- Tijdelijke roodheid van het oog.
- Licht zandkorrelgevoel in het oog, dit komt soms voor op de eerste dag na de behandeling.
- Wennen aan het zicht op leesafstand.
- Bij een lensvervangende behandeling (RLE) kan zogenaamde ‘nastaar’ optreden. Dit zijn gemigreerde eigen cellen, die eenvoudig en pijnloos met onze YAG-laser voorgoed te verwijderen zijn. Deze behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar, minus jouw eigen risico.
- Halo’s of lichtkringen, die praktisch altijd vanzelf verdwijnen.
Ernstige complicaties:
- Een zeer zeldzame, maar serieuze complicatie die kan optreden, is een inwendige ontsteking van het oog. De medische term hiervoor is ‘endophthalmitis’. Als dit optreedt, ontwikkelt de ontsteking zich meestal op de tweede dag na de operatie. De symptomen zijn voornamelijk pijn, vermindering van zicht en roodheid. Deze complicatie is tegenwoordig goed te behandelen. Toch kan blijvend functieverlies als gevolg van deze complicatie niet worden uitgesloten. Ons zeer strenge preventieve behandelbeleid vermindert het mogelijke risico aanzienlijk.
Andere weinig voorkomende complicaties zijn:
- Loslating van een deel van het netvlies.
- Vocht onder de gele vlek (CME).
- Decompensatie (verlies van helderheid) van het hoornvlies.
- Verhoogde oogdruk.
- Inwendige oogontsteking.
- IOL sterktecorrectie problemen, ook wel optical surprise genoemd. Dit is achteraf te verhelpen.
Bron: Nederlandse Gezelschap voor Refractie Chirurgie (2018) Consensus Refractie Chirurgie. Geraadpleegd op 20 april 2020, van http://www.ooglaseradvies.org/consensus-refractiechirurgie/
Ervaringen
André van Duin
Ik ben gelaserd met Q-sight en Presbyoptix, voor zowel goed zicht in de verte als bij het lezen. Bij het ouder worden verandert de ooglens en verminderde mijn gezichtsvermogen. Ik heb de nieuwste generatie multifocale implantlenzen gekregen, waarmee ik op alle afstanden (ook in mijn studio) perfect kan zien. En dat is voor de rest van mijn leven!
Angélique Schmeinck
Met mijn trifocale implantlenzen ben ik definitief van mijn bril af. Doordat ik geen bril meer draag die bij het koken steeds beslaat zie ik mijn oogstrelende gerechten weer scherp op alle afstanden. Bij het koken op grote hoogte, in ’s werelds enige luchtballonrestaurant, ervaar ik mijn brilvrijheid optimaal. Koken en fotograferen is hierdoor voor mij een dubbel feest geworden. Het gaat tenslotte om het optimale samenspel van smaak- en kijkbeleving van culinaire gerechten.
Rob Plijnaar
Dankzij Retina hoef ik tijdens mijn marathons en triatlons nooit meer een bril of contactlenzen te dragen. Multifocale implantlenzen zorgen voor optimaal zicht tijdens zowel de dag- als de nachtetappes. Een aanrader voor iedere sporter.
Irene Kleinsman – Groenendaal
Op mijn 53e had ik een bril nodig voor zowel het lezen als voor veraf. Daarom heb ik diverse klinieken bezocht voor een intake. Oogkliniek Retina voelde voor mij het beste. Na een korte en pijnloze operatie ben ik hartstikke tevreden over het traject dat ik als klant heb doorlopen. Ik ben heel erg blij met m’n ‘nieuwe’ ogen.