Wat zijn de mogelijke complicaties?

Ondanks onze grote zorg voor hygiëne en veiligheid zijn – zoals bij iedere medische ingreep – complicaties mogelijk. De kans op complicaties na een lensimplantatie is echter zeer klein, dit blijkt ook uit uitvoerig wetenschappelijk onderzoek*. Wij zijn een ZKN gecertificeerde kliniek en onze artsen zijn allen NOG en NGRC geregistreerd. Hierdoor kun jij bij Retina Total Eye Care rekenen op de grootst mogelijke hygiëne en veiligheid.

Hieronder zijn een aantal risico’s beschreven die bij het ondergaan van een implantlensbehandeling horen. De kans op deze complicaties of bijvoorbeeld achteruitgang van het gezichtsvermogen is echter minimaal. Uiteraard worden de mogelijke risico’s altijd persoonlijk besproken tijdens het vooronderzoek en/of consult met de oogarts.

Tijdens onze uitzonderlijk uitgebreide vooronderzoeken zullen onze specialisten alle mogelijke risico’s onderzoeken en bespreken. Indien uit het onderzoek blijkt dat jij een verhoogd risico hebt op complicaties, kan het zijn dat wij de behandeling niet kunnen uitvoeren. We zullen dus alleen overgaan tot een behandeling wanneer alle uitkomsten van het vooronderzoek positief zijn en het medisch verantwoord is om jouw ogen te behandelen.

Het is daarnaast ook belangrijk om de nazorginstructies op te volgen en naar de geplande controle-afspraken in onze kliniek te komen. Dankzij onze intensieve nazorg zijn wij in staat om eventuele complicaties tijdens het genezingsproces op te sporen, te lokaliseren en te behandelen.

In verband met de wettelijke verplichting voor alle klinieken, zijn ook wij verplicht om deze patiëntinformatie te melden. Net als de bijsluiter van een aspirine. De mogelijke complicaties of bijwerkingen die voorafgaand uitvoerig met jou besproken worden, zijn op te delen in minder ernstige complicaties of bijwerkingen die van voorbijgaande aard zijn, en ernstige complicaties. Deze laatste komen gelukkig zeer zelden voor.

Bijwerkingen en minder ernstige complicaties:

  • Tijdelijke roodheid van het oog.
  • Licht zandkorrelgevoel in het oog, dit komt soms voor op de eerste dag na de behandeling.
  • Wennen aan het zicht op leesafstand.
  • Bij een lensvervangende behandeling (RLE) kan zogenaamde ‘nastaar’ optreden. Dit zijn gemigreerde eigen cellen, die eenvoudig en pijnloos met onze YAG-laser voorgoed te verwijderen zijn. Deze behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar, minus jouw eigen risico.
  • Halo’s of lichtkringen, die praktisch altijd vanzelf verdwijnen.

Ernstige complicaties:

  • Een zeer zeldzame, maar serieuze complicatie die kan optreden, is een inwendige ontsteking van het oog. De medische term hiervoor is ‘endophthalmitis’. Als dit optreedt, ontwikkelt de ontsteking zich meestal op de tweede dag na de operatie. De symptomen zijn voornamelijk pijn, vermindering van zicht en roodheid. Deze complicatie is tegenwoordig goed te behandelen. Toch kan blijvend functieverlies als gevolg van deze complicatie niet worden uitgesloten. Ons zeer strenge preventieve behandelbeleid vermindert het mogelijke risico aanzienlijk.

Andere weinig voorkomende complicaties zijn:

  • Loslating van een deel van het netvlies.
  • Vocht onder de gele vlek (CME).
  • Decompensatie (verlies van helderheid) van het hoornvlies.
  • Verhoogde oogdruk.
  • Inwendige oogontsteking.
  • IOL sterktecorrectie problemen, ook wel optical surprise genoemd. Dit is achteraf te verhelpen.

 

Bron: Nederlandse Gezelschap voor Refractie Chirurgie (2018) Consensus Refractie Chirurgie. Geraadpleegd op 20 april 2020, van http://www.ooglaseradvies.org/consensus-refractiechirurgie/

Plan een gratis Pre-Check

Meld je hieronder vrijblijvend aan.

    * Verplichte velden

    Type hier een zoekwoord