Onze implantlenzen:
de vervanglens

Oogkliniek Retina Total Eye Care heeft een breed assortiment implantlenzen, namelijk monofocale-, multicale-, multifocale EDOF, trifocale- en pentafocale lenzen. Welke implantlens voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren waaronder de conditie van de ogen. Iedere soort lens beschikt over unieke eigenschappen waarmee de afhankelijkheid van een bril of contactlenzen sterk of volledig vermindert.

Monofocale implantlenzen

Een monofocale implantlens is een lens met één sterktecorrectie. Dat betekent dat deze lens één afwijking kan corrigeren, dus min of plus. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een monofocale implantlens die voor de verte corrigeert. Voor het lezen dichtbij is dan alsnog een leesbril nodig. Een andere mogelijkheid is om je weer bijziend te maken, zodat je net als voorheen zonder bril kunt lezen. Echter is er dan nog wel een bril nodig voor de verteafstand.

Een jarenlang toegepaste methode is Monovision. Dat houdt in dat wij het dominante oog corrigeren voor de verte en het niet-dominante oog voor dichtbij. Alvorens dit toe te passen als permanente behandeling, testen wij de methode met contactlenzen om er zeker van te zijn dat jij aan Monovision kunt wennen. Deze methode wordt inmiddels ruim 40 jaar succesvol uitgevoerd.

Multifocale implantlenzen

Een multifocale lens is speciaal ontwikkeld om zowel veraf, dichtbij als op een beperkte tussenafstand goed te kunnen zien. En dat zonder bril, leesbril of contactlenzen. Wij passen al sinds 2005 multifocale implantlenzen aan. Onze behandelingen met multifocale implantlenzen zijn ook met een cilinder beschikbaar. Multifocale implantlenzen hebben standaard een 100% UV-filter.

Multifocale EDOF lenzen

Naast de conventionele multifocale implantlenzen bestaat er de EDOF implantlens. De afkorting EDOF staat voor Extended Depth Of Focus. Dit type multifocale implantlens onderscheidt zich doordat het geen ringen kent. De EDOF is per definitie niet een ‘betere’ lens, maar werkt simpelweg volgens een ander principe. In vaktermen gesproken is de EDOF lens niet diffractief. Daardoor geeft deze implantlens minder visuele bijwerkingen zoals halo’s en strooilicht (ook wel glare genoemd). Daarbij vermindert het contrast bij schemerlicht nauwelijks.

De multifocale EDOF lens, zoals Acrysoft IQ Vivity, kent een ander optisch principe dan conventionele multifocale implantlenzen. Het brandpunt van het licht wordt bij de EDOF lens zodanig uitgerekt dat het zicht scherp is in de verte en op intermediaire afstand zoals een beeldscherm. De lens is echter minder geschikt is voor nabij; voor fijne details dichtbij is vaak een leesbril met een lichte correctie nodig.

Samenvattend is de EDOF een ‘extended vision’, ‘non-diffractieve’ implantlens met ‘wavefront-shaping’ technologie. De verdere uitleg door onze optometristen zal uiteraard nog meer duidelijk maken. Tijdens het uitgebreide vooronderzoek kan de geschiktheid worden beoordeeld voor een behandeling met deze implantlenzen. Daarna zal de oogchirurg het advies met jou bespreken.

Trifocale implantlens

De trifocale implantlens geeft een exceptioneel gezichtsscherpte voor dichtbij, veraf én de tussenafstand en kan daarmee volledige brilvrijheid geven. Het heeft een groter scherptegebied voor de tussenliggende afstand dan de voorgenoemde multifocale implantlenzen. Met de tussenafstand bedoelen we de kijkafstand naar bijvoorbeeld een computer of navigatiesysteem in de auto.

Na een implantlensbehandeling met trifocale implantlenzen heb je dus scherp zicht op alle afstanden zonder bril of contactlenzen. De trifocale implantlens is ook in een torische uitvoering beschikbaar, voor wanneer een cilinderafwijking gecorrigeerd moet worden.

Pentafocale implantlens

De Pentafocale implantlens is een innovatieve en gepatenteerde kunstlens. Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze implantlens uit vijf focuspunten. De trifocale implantlens heeft er daarentegen bijvoorbeeld ‘maar’ drie. Dankzij het hogere aantal focuspunten en negen overgangsgebieden geeft de Pentafocale implantlens scherp zicht op alle afstanden: vanaf 40 centimeter – wat algemeen beschouwd wordt als de gestandaardiseerde en gebruikelijke leesafstand – tot in het oneindige.

Het unieke aan de Pentafocale implantlens is dat de overgang tussen de voorgenoemde focuspunten bijzonder vloeiend verloopt. De implantlens heeft een groter en consequenter bereik. Daarmee komt deze implantlens technologisch gezien nóg een stapje dichterbij de natuurlijke ooglens – met scherp zicht op alle afstanden. Een ander groot voordeel van deze lens is de makkelijke gewenning van het oog.

Dankzij de slimme ‘Dynamic Light Utilization Technology’, gebaseerd op een iteratief algoritme, wordt er optimaal en efficiënt gebruik gemaakt van lichtenergie; daardoor kan men bij minder licht beter zien en verkrijgt men een hoger contrast vergeleken met andere multifocale implantlenzen.

Add-on Multifocaal

Wanneer u eerder aan staar bent geopereerd met monofocale implantlenzen en nog steeds een (lees)bril nodig heeft, zijn de multifocale Add-on implantlenzen de oplossing. Deze additionele implantlenzen worden voor de huidige monofocale implantlenzen geplaatst, waardoor u alsnog op alle afstanden scherp kunt zien. Daardoor heeft u geen bril meer nodig.

ICL - Retina Total Eye Care

Het belangrijkste verschil tussen de verschillende implantlenzen

Met uitzondering van de monofocale lens hebben alle implantlenzen een ding gemeen, namelijk de gezichtsscherpte op verte- en leesafstand. Het verschil zit vooral in de tussenliggende afstand, ook wel de intermediaire afstand genoemd. Iedere soort implantlens kent namelijk een meer of minder grote breedte van de tussenafstand; een ander scherptegebied. Dit is afhankelijk van het type en merk implantlens. Ter illustratie geven we hierbij een overzicht van het gecombineerde scherptegebied van de lees- en tussenafstand per implantlens.

Type lens

Multifocaal

Trifocaal

Pentafocaal

Bereik van leesafstand + tussenafstand

Multifocaal

30 – 50 cm

Trifocaal

30 – 80 cm

Pentafocaal

30 – 133 cm

Lensimplantatie

Veelgestelde vragen

Na een implantlensbehandeling moet je in ieder geval drie keer naar onze kliniek komen voor een controle. De eerste controle zal de dag na de behandeling plaatsvinden, de tweede één week later, de derde 10 weken daarop. Mocht het nodig zijn kunnen er extra controles worden uitgevoerd.

Na de behandeling hebben jouw ogen enige tijd nodig om te herstellen. Er zijn een aantal belangrijke punten. Vermijd bijvoorbeeld voor tenminste één week stoffige of rokerige ruimten en draag geen oogmake-up. De eerste vier weken na de behandeling mag je geen gebruik maken van sauna of zonnebank en niet sporten of zwemmen. Til ook geen zware dingen en wrijf niet in de ogen. Na vier weken mag je in principe alle activiteiten weer hervatten. Dit wordt uiteraard met jou besproken.

Ja, RLE implantlenzen zorgen levenslang voor goed zicht. Er kunnen geen sterkteveranderingen meer optreden. Gezien de RLE vervanglens jouw eigen ooglens vervangt, heb je ook geen kans meer op staar. Implantlenzen verouderen niet, daarom hoeven ze niet vervangen te worden.

Ondanks onze grote zorg voor hygiëne en veiligheid zijn – zoals bij iedere medische ingreep – complicaties mogelijk. De kans op complicaties na een lensimplantatie is echter zeer klein, dit blijkt ook uit uitvoerig wetenschappelijk onderzoek*. Wij zijn een ZKN gecertificeerde kliniek en onze artsen zijn allen NOG en NGRC geregistreerd. Hierdoor kun jij bij Retina Total Eye Care rekenen op de grootst mogelijke hygiëne en veiligheid.

Hieronder zijn een aantal risico’s beschreven die bij het ondergaan van een implantlensbehandeling horen. De kans op deze complicaties of bijvoorbeeld achteruitgang van het gezichtsvermogen is echter minimaal. Uiteraard worden de mogelijke risico’s altijd persoonlijk besproken tijdens het vooronderzoek en/of consult met de oogarts.

Tijdens onze uitzonderlijk uitgebreide vooronderzoeken zullen onze specialisten alle mogelijke risico’s onderzoeken en bespreken. Indien uit het onderzoek blijkt dat jij een verhoogd risico hebt op complicaties, kan het zijn dat wij de behandeling niet kunnen uitvoeren. We zullen dus alleen overgaan tot een behandeling wanneer alle uitkomsten van het vooronderzoek positief zijn en het medisch verantwoord is om jouw ogen te behandelen.

Het is daarnaast ook belangrijk om de nazorginstructies op te volgen en naar de geplande controle-afspraken in onze kliniek te komen. Dankzij onze intensieve nazorg zijn wij in staat om eventuele complicaties tijdens het genezingsproces op te sporen, te lokaliseren en te behandelen.

In verband met de wettelijke verplichting voor alle klinieken, zijn ook wij verplicht om deze patiëntinformatie te melden. Net als de bijsluiter van een aspirine. De mogelijke complicaties of bijwerkingen die voorafgaand uitvoerig met jou besproken worden, zijn op te delen in minder ernstige complicaties of bijwerkingen die van voorbijgaande aard zijn, en ernstige complicaties. Deze laatste komen gelukkig zeer zelden voor.

Bijwerkingen en minder ernstige complicaties:

 • Tijdelijke roodheid van het oog.
 • Licht zandkorrelgevoel in het oog, dit komt soms voor op de eerste dag na de behandeling.
 • Wennen aan het zicht op leesafstand.
 • Bij een lensvervangende behandeling (RLE) kan zogenaamde ‘nastaar’ optreden. Dit zijn gemigreerde eigen cellen, die eenvoudig en pijnloos met onze YAG-laser voorgoed te verwijderen zijn. Deze behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar, minus jouw eigen risico.
 • Halo’s of lichtkringen, die praktisch altijd vanzelf verdwijnen.

Ernstige complicaties:

 • Een zeer zeldzame, maar serieuze complicatie die kan optreden, is een inwendige ontsteking van het oog. De medische term hiervoor is ‘endophthalmitis’. Als dit optreedt, ontwikkelt de ontsteking zich meestal op de tweede dag na de operatie. De symptomen zijn voornamelijk pijn, vermindering van zicht en roodheid. Deze complicatie is tegenwoordig goed te behandelen. Toch kan blijvend functieverlies als gevolg van deze complicatie niet worden uitgesloten. Ons zeer strenge preventieve behandelbeleid vermindert het mogelijke risico aanzienlijk.

Andere weinig voorkomende complicaties zijn:

 • Loslating van een deel van het netvlies.
 • Vocht onder de gele vlek (CME).
 • Decompensatie (verlies van helderheid) van het hoornvlies.
 • Verhoogde oogdruk.
 • Inwendige oogontsteking.
 • IOL sterktecorrectie problemen, ook wel optical surprise genoemd. Dit is achteraf te verhelpen.

 

Bron: Nederlandse Gezelschap voor Refractie Chirurgie (2018) Consensus Refractie Chirurgie. Geraadpleegd op 20 april 2020, van http://www.ooglaseradvies.org/consensus-refractiechirurgie/

Ervaringen

Plan een gratis Pre-Check

Meld je hieronder vrijblijvend aan.

  * Verplichte velden

  Type hier een zoekwoord