Onze implantlenzen:
de vervanglens

Oogkliniek Retina Total Eye Care heeft een breed assortiment implantlenzen, namelijk monofocale-, multicale-, multifocale EDOF, trifocale- en pentafocale lenzen. Welke implantlens voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren waaronder de conditie van de ogen. Iedere soort lens beschikt over unieke eigenschappen waarmee de afhankelijkheid van een bril of contactlenzen sterk of volledig vermindert.

Monofocale implantlenzen

Een monofocale implantlens is een lens met één sterktecorrectie. Dat betekent dat deze lens één afwijking kan corrigeren, dus min of plus. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een monofocale implantlens die voor de verte corrigeert. Voor het lezen dichtbij is dan alsnog een leesbril nodig. Een andere mogelijkheid is om je weer bijziend te maken, zodat je net als voorheen zonder bril kunt lezen. Echter is er dan nog wel een bril nodig voor de verteafstand.

Een jarenlang toegepaste methode is Monovision. Dat houdt in dat wij het dominante oog corrigeren voor de verte en het niet-dominante oog voor dichtbij. Alvorens dit toe te passen als permanente behandeling, testen wij de methode met contactlenzen om er zeker van te zijn dat jij aan Monovision kunt wennen. Deze methode wordt inmiddels ruim 40 jaar succesvol uitgevoerd.

Multifocale implantlenzen

Een multifocale lens is speciaal ontwikkeld om zowel veraf, dichtbij als op een beperkte tussenafstand goed te kunnen zien. En dat zonder bril, leesbril of contactlenzen. Wij passen al sinds 2005 multifocale implantlenzen aan. Onze behandelingen met multifocale implantlenzen zijn ook met een cilinder beschikbaar. Multifocale implantlenzen hebben standaard een 100% UV-filter.

Multifocale EDOF lenzen

Naast de conventionele multifocale implantlenzen bestaat er de EDOF implantlens. De afkorting EDOF staat voor Extended Depth Of Focus. Dit type multifocale implantlens onderscheidt zich doordat het geen ringen kent. De EDOF is per definitie niet een ‘betere’ lens, maar werkt simpelweg volgens een ander principe. In vaktermen gesproken is de EDOF lens niet diffractief. Daardoor geeft deze implantlens minder visuele bijwerkingen zoals halo’s en strooilicht (ook wel glare genoemd). Daarbij vermindert het contrast bij schemerlicht nauwelijks.

De multifocale EDOF lens, zoals Acrysoft IQ Vivity, kent een ander optisch principe dan conventionele multifocale implantlenzen. Het brandpunt van het licht wordt bij de EDOF lens zodanig uitgerekt dat het zicht scherp is in de verte en op intermediaire afstand zoals een beeldscherm. De lens is echter minder geschikt is voor nabij; voor fijne details dichtbij is vaak een leesbril met een lichte correctie nodig.

Samenvattend is de EDOF een ‘extended vision’, ‘non-diffractieve’ implantlens met ‘wavefront-shaping’ technologie. De verdere uitleg door onze optometristen zal uiteraard nog meer duidelijk maken. Tijdens het uitgebreide vooronderzoek kan de geschiktheid worden beoordeeld voor een behandeling met deze implantlenzen. Daarna zal de oogarts het advies met jou bespreken.

Trifocale implantlens

De trifocale implantlens geeft een exceptioneel gezichtsscherpte voor dichtbij, veraf én de tussenafstand en kan daarmee volledige brilvrijheid geven. Het heeft een groter scherptegebied voor de tussenliggende afstand dan de voorgenoemde multifocale implantlenzen. Met de tussenafstand bedoelen we de kijkafstand naar bijvoorbeeld een computer of navigatiesysteem in de auto.

Na een implantlensbehandeling met trifocale implantlenzen heb je dus scherp zicht op alle afstanden zonder bril of contactlenzen. De trifocale implantlens is ook in een torische uitvoering beschikbaar, voor wanneer een cilinderafwijking gecorrigeerd moet worden.

Pentafocale implantlens

De Pentafocale implantlens is een innovatieve en gepatenteerde kunstlens. Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze implantlens uit vijf focuspunten. De trifocale implantlens heeft er daarentegen bijvoorbeeld ‘maar’ drie. Dankzij het hogere aantal focuspunten en negen overgangsgebieden geeft de Pentafocale implantlens scherp zicht op alle afstanden: vanaf 40 centimeter – wat algemeen beschouwd wordt als de gestandaardiseerde en gebruikelijke leesafstand – tot in het oneindige.

Het unieke aan de Pentafocale implantlens is dat de overgang tussen de voorgenoemde focuspunten bijzonder vloeiend verloopt. De implantlens heeft een groter en consequenter bereik. Daarmee komt deze implantlens technologisch gezien nóg een stapje dichterbij de natuurlijke ooglens – met scherp zicht op alle afstanden. Een ander groot voordeel van deze lens is de makkelijke gewenning van het oog.

Dankzij de slimme ‘Dynamic Light Utilization Technology’, gebaseerd op een iteratief algoritme, wordt er optimaal en efficiënt gebruik gemaakt van lichtenergie; daardoor kan men bij minder licht beter zien en verkrijgt men een hoger contrast vergeleken met andere multifocale implantlenzen.

Add-on Multifocaal

Wanneer u eerder aan staar bent geopereerd met monofocale implantlenzen en nog steeds een (lees)bril nodig heeft, zijn de multifocale Add-on implantlenzen de oplossing. Deze additionele implantlenzen worden voor de huidige monofocale implantlenzen geplaatst, waardoor u alsnog op alle afstanden scherp kunt zien. Daardoor heeft u geen bril meer nodig.

ICL - Retina Total Eye Care

Het belangrijkste verschil tussen de verschillende implantlenzen

Met uitzondering van de monofocale lens hebben alle implantlenzen een ding gemeen, namelijk de gezichtsscherpte op verte- en leesafstand. Het verschil zit vooral in de tussenliggende afstand, ook wel de intermediaire afstand genoemd. Iedere soort implantlens kent namelijk een meer of minder grote breedte van de tussenafstand; een ander scherptegebied. Dit is afhankelijk van het type en merk implantlens. Ter illustratie geven we hierbij een overzicht van het gecombineerde scherptegebied van de lees- en tussenafstand per implantlens.

Type lens

Multifocaal

Trifocaal

Pentafocaal

Bereik van leesafstand + tussenafstand

Multifocaal

30 – 50 cm

Trifocaal

30 – 80 cm

Pentafocaal

30 – 133 cm

Lensimplantatie

Veelgestelde vragen

Nee; lensimplantatie is vrijwel geheel pijnloos. Sommige behandelingen kun je mogelijk wel voelen. Je ervaart dan een beetje druk op het oog. Direct na de behandeling ben je pijnvrij, al kan het zijn dat je nog enige prikkeling of lichtgevoeligheid ervaart. Dit is normaal en hoort bij de eerste dagen van het herstel.

Dit verschilt per type implantlens. Een behandeling met voorzetlenzen (ICL lens) kan worden gedaan vanaf het 21e levensjaar. Een behandeling met vervanglenzen (RLE lens) kan vanaf ongeveer het 40e levensjaar gedaan worden, afhankelijk van de sterktecorrectie en de lengte van het oog. Hiervoor geldt geen maximale leeftijd. De oogarts bepaalt uiteindelijk welke behandeling geschikt is of niet.

Ja, dat is mogelijk. Onze implantlenzen zijn ook leverbaar in een zogenoemde torische uitvoering. Dit wil zeggen dat deze lenzen ook een cilinderafwijking corrigeren.

Oogkliniek Retina Total Eye Care beschikt daarnaast over uniek Verion systeem, waarmee wij de torische lens op de graad nauwkeurig kunnen implanteren. Daarmee kunnen wij een cilinderafwijking optimaal corrigeren.

Ja, ook wanneer je eerder gelaserd bent is een behandeling met implantlenzen mogelijk. Omdat de kromming van het hoornvlies na een laserbehandeling is veranderd, zijn de gebruikelijke rekenformules niet toepasbaar. Onze specialisten hebben een eigen unieke rekentechniek ontwikkeld (PLT), waarmee in dát geval ook de sterkte van jouw implantlenzen berekend kunnen worden.

Ervaringen

Plan een gratis Pre-Check

Meld je hieronder vrijblijvend aan.

    * Verplichte velden

    Type hier een zoekwoord