Onze implantlenzen:
de vervanglens
Oogkliniek Retina Total Eye Care heeft een breed assortiment implantlenzen, namelijk monofocale-, multicale-, multifocale EDOF, trifocale- en pentafocale lenzen. Welke implantlens voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren waaronder de conditie van de ogen. Iedere soort lens beschikt over unieke eigenschappen waarmee de afhankelijkheid van een bril of contactlenzen sterk of volledig vermindert.
Soorten implantlenzen
Een overzicht van de verschillende soorten implantlenzen bij Retina Total Eye Care:
Monofocale implantlenzen
Een monofocale implantlens is een lens met één sterktecorrectie. Dat betekent dat deze lens één afwijking kan corrigeren, dus min of plus. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een monofocale implantlens die voor de verte corrigeert. Voor het lezen dichtbij is dan alsnog een leesbril nodig. Een andere mogelijkheid is om je weer bijziend te maken, zodat je net als voorheen zonder bril kunt lezen. Echter is er dan nog wel een bril nodig voor de verteafstand.
Een jarenlang toegepaste methode is Monovision. Dat houdt in dat wij het dominante oog corrigeren voor de verte en het niet-dominante oog voor dichtbij. Alvorens dit toe te passen als permanente behandeling, testen wij de methode met contactlenzen om er zeker van te zijn dat jij aan Monovision kunt wennen. Deze methode wordt inmiddels ruim 40 jaar succesvol uitgevoerd.
Multifocale implantlenzen
Een multifocale lens is speciaal ontwikkeld om zowel veraf, dichtbij als op een beperkte tussenafstand goed te kunnen zien. En dat zonder bril, leesbril of contactlenzen. Wij passen al sinds 2005 multifocale implantlenzen aan. Onze behandelingen met multifocale implantlenzen zijn ook met een cilinder beschikbaar. Multifocale implantlenzen hebben standaard een 100% UV-filter.
Multifocale EDOF lenzen
Naast de conventionele multifocale implantlenzen bestaat er de EDOF implantlens. De afkorting EDOF staat voor Extended Depth Of Focus. Dit type multifocale implantlens onderscheidt zich doordat het geen ringen kent. De EDOF is per definitie niet een ‘betere’ lens, maar werkt simpelweg volgens een ander principe. In vaktermen gesproken is de EDOF lens niet diffractief. Daardoor geeft deze implantlens minder visuele bijwerkingen zoals halo’s en strooilicht (ook wel glare genoemd). Daarbij vermindert het contrast bij schemerlicht nauwelijks.
De multifocale EDOF lens, zoals Acrysoft IQ Vivity, kent een ander optisch principe dan conventionele multifocale implantlenzen. Het brandpunt van het licht wordt bij de EDOF lens zodanig uitgerekt dat het zicht scherp is in de verte en op intermediaire afstand zoals een beeldscherm. De lens is echter minder geschikt is voor nabij; voor fijne details dichtbij is vaak een leesbril met een lichte correctie nodig.
Samenvattend is de EDOF een ‘extended vision’, ‘non-diffractieve’ implantlens met ‘wavefront-shaping’ technologie. De verdere uitleg door onze optometristen zal uiteraard nog meer duidelijk maken. Tijdens het uitgebreide vooronderzoek kan de geschiktheid worden beoordeeld voor een behandeling met deze implantlenzen. Daarna zal de oogarts het advies met jou bespreken.
Trifocale implantlens
De trifocale implantlens geeft een exceptioneel gezichtsscherpte voor dichtbij, veraf én de tussenafstand en kan daarmee volledige brilvrijheid geven. Het heeft een groter scherptegebied voor de tussenliggende afstand dan de voorgenoemde multifocale implantlenzen. Met de tussenafstand bedoelen we de kijkafstand naar bijvoorbeeld een computer of navigatiesysteem in de auto.
Na een implantlensbehandeling met trifocale implantlenzen heb je dus scherp zicht op alle afstanden zonder bril of contactlenzen. De trifocale implantlens is ook in een torische uitvoering beschikbaar, voor wanneer een cilinderafwijking gecorrigeerd moet worden.
Pentafocale implantlens
De Pentafocale implantlens is een innovatieve en gepatenteerde kunstlens. Zoals de naam al aangeeft, bestaat deze implantlens uit vijf focuspunten. De trifocale implantlens heeft er daarentegen bijvoorbeeld ‘maar’ drie. Dankzij het hogere aantal focuspunten en negen overgangsgebieden geeft de Pentafocale implantlens scherp zicht op alle afstanden: vanaf 40 centimeter – wat algemeen beschouwd wordt als de gestandaardiseerde en gebruikelijke leesafstand – tot in het oneindige.
Het unieke aan de Pentafocale implantlens is dat de overgang tussen de voorgenoemde focuspunten bijzonder vloeiend verloopt. De implantlens heeft een groter en consequenter bereik. Daarmee komt deze implantlens technologisch gezien nóg een stapje dichterbij de natuurlijke ooglens – met scherp zicht op alle afstanden. Een ander groot voordeel van deze lens is de makkelijke gewenning van het oog.
Dankzij de slimme ‘Dynamic Light Utilization Technology’, gebaseerd op een iteratief algoritme, wordt er optimaal en efficiënt gebruik gemaakt van lichtenergie; daardoor kan men bij minder licht beter zien en verkrijgt men een hoger contrast vergeleken met andere multifocale implantlenzen.
Add-on Multifocaal
Wanneer u eerder aan staar bent geopereerd met monofocale implantlenzen en nog steeds een (lees)bril nodig heeft, zijn de multifocale Add-on implantlenzen de oplossing. Deze additionele implantlenzen worden voor de huidige monofocale implantlenzen geplaatst, waardoor u alsnog op alle afstanden scherp kunt zien. Daardoor heeft u geen bril meer nodig.
Het belangrijkste verschil tussen de verschillende implantlenzen
Met uitzondering van de monofocale lens hebben alle implantlenzen een ding gemeen, namelijk de gezichtsscherpte op verte- en leesafstand. Het verschil zit vooral in de tussenliggende afstand, ook wel de intermediaire afstand genoemd. Iedere soort implantlens kent namelijk een meer of minder grote breedte van de tussenafstand; een ander scherptegebied. Dit is afhankelijk van het type en merk implantlens. Ter illustratie geven we hierbij een overzicht van het gecombineerde scherptegebied van de lees- en tussenafstand per implantlens.
Type lens
Multifocaal
Trifocaal
Pentafocaal
Bereik van leesafstand + tussenafstand
Multifocaal
30 – 50 cm
Trifocaal
30 – 80 cm
Pentafocaal
30 – 133 cm
Klaar voor goed zicht?
Veelgestelde vragen
De ingreep zelf neemt ongeveer 20 tot 30 minuten per oog in beslag. Daarna tijd voor een kopje koffie en mag je weer naar huis.
Ja, over het algemeen worden beide ogen direct na elkaar behandeld. In overleg met de oogarts kan hiervan afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer je toch een tussenliggende periode wenst.
Direct na de behandeling merk je al verandering. Je kunt scherper zien, al zal het zicht een beetje wazig zijn. Vergelijk het met kijken door een vuile bril. In de meeste gevallen kun je de dag volgend op de behandeling al goed zien. Het zicht zal in de dagen steeds beter worden.
De hersenen hebben enige tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Afhankelijk van het type implantlens, kan het zijn dat er bijvoorbeeld tijdelijk halo’s zichtbaar zijn. Dit verdwijnt vanzelf.
Nee, de implantlenzen zijn met het blote oog niet zichtbaar.
Ervaringen
André van Duin
Ik ben gelaserd met Q-sight en Presbyoptix, voor zowel goed zicht in de verte als bij het lezen. Bij het ouder worden verandert de ooglens en verminderde mijn gezichtsvermogen. Ik heb de nieuwste generatie multifocale implantlenzen gekregen, waarmee ik op alle afstanden (ook in mijn studio) perfect kan zien. En dat is voor de rest van mijn leven!
Angélique Schmeinck
Met mijn trifocale implantlenzen ben ik definitief van mijn bril af. Doordat ik geen bril meer draag die bij het koken steeds beslaat zie ik mijn oogstrelende gerechten weer scherp op alle afstanden. Bij het koken op grote hoogte, in ’s werelds enige luchtballonrestaurant, ervaar ik mijn brilvrijheid optimaal. Koken en fotograferen is hierdoor voor mij een dubbel feest geworden. Het gaat tenslotte om het optimale samenspel van smaak- en kijkbeleving van culinaire gerechten.
Rob Plijnaar
Dankzij Retina hoef ik tijdens mijn marathons en triatlons nooit meer een bril of contactlenzen te dragen. Multifocale implantlenzen zorgen voor optimaal zicht tijdens zowel de dag- als de nachtetappes. Een aanrader voor iedere sporter.
Irene Kleinsman – Groenendaal
Op mijn 53e had ik een bril nodig voor zowel het lezen als voor veraf. Daarom heb ik diverse klinieken bezocht voor een intake. Oogkliniek Retina voelde voor mij het beste. Na een korte en pijnloze operatie ben ik hartstikke tevreden over het traject dat ik als klant heb doorlopen. Ik ben heel erg blij met m’n ‘nieuwe’ ogen.