Lensimplantatie bij Retina:
Voorgoed zonder bril dankzij de beste kwaliteit implantlenzen.

Implantlenzen zijn kunstlenzen die in het oog worden geplaatst. Deze ‘volmaakte’ lenzen corrigeren sterkteafwijkingen in het oog, iets wat de eigen ooglens niet altijd kan. Lensimplantatie is een veilige behandeling voor het verhelpen van een vertesterkte of leesprobleem: door implantlenzen verkrijg je scherp zicht en ben je af van (lees)bril of contactlenzen. Na een lensvervangende behandeling kun je daarnaast nooit meer staar krijgen.

Welke soorten implantlenzen zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten implantlenzen: de zogenoemde vervanglens én de voorzetlens.

De vervanglens is een permanente oplossing om af te zijn van bril of contactlenzen. De behandeling met vervanglenzen noemen we ook wel Refractive Lens Exchange, afgekort RLE. Zoals de naam doet vermoeden, vervangt deze implantlens de eigen ooglens door een ‘perfecte’ lens. Hierdoor heb je de rest van jouw leven geen (lees)bril meer nodig én geen kans op staar of cataract. Meer informatie over vervanglenzen vind je hier.

De voorzetlens komt als het ware tussen de iris en de ooglens. Een soort implanteerbare contactlens. Er verandert dus niets aan jouw oog, de lens wordt immers vóór de eigen ooglens geplaatst. De voorzetlens noemen we ook wel Intra-Oculaire Lens, afgekort ICL. Deze vorm van lensimplantatie kan een uitkomst bieden wanneer jouw ogen bijvoorbeeld niet geschikt blijken voor ooglaseren. Lensimplantatie met voorzetlenzen is omkeerbaar, de kunstlens kan immers uit het oog verwijderd worden. Meer informatie over voorzetlenzen vind je hier.

Wat zijn de verschillende mogelijkheden?

Ben jij jonger dan 45 jaar, maar blijkt uit het vooronderzoek dat jouw hoornvlies te dun is voor een ooglaserbehandeling? Dan bieden ICL implantlenzen wellicht uitkomst. Ben jij ongeveer 50 jaar of ouder en heb jij een vertesterkte én een leesprobleem? Dan bestaat er de mogelijkheid om de eigen ooglens te vervangen door een monofocale-, multifocale-, trifocale- of onze exclusieve pentafocale implantlens. Oogkliniek Retina Total Eye Care werkt enkel met de meest vooraanstaande soorten implantlenzen van hoge kwaliteit, welke zijn voorzien van een 100% UV-filter.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten RLE implantlenzen en de bijhorende scherptecorrecties:

Verte afstand

Tussen afstand

Dichtbij afstand

Monofocale-implantlens-Oogkliniek-Retina

Monofocale implantlens

Verte afstand

Tussen afstand

Dichtbij afstand

Multifocale-Implantlens-Oogkliniek-Retina

Multifocale implantlens

Verte afstand

Tussen afstand

Dichtbij afstand

EDOF-implantlens-Oogkliniek-Retina

Multifocale EDOF implantlens

Verte afstand

Tussen afstand

Dichtbij afstand

Trifocale-implantlens-oogkliniek-Retina

Trifocale implantlens

Verte afstand

Tussen afstand

Dichtbij afstand

Pentafocale-implantlens-Oogkliniek-Retina

Pentafocale implantlens

Verte afstand

Tussen afstand

Dichtbij afstand

* Bij monofocale implantlenzen wordt jouw oogsterkte voor veraf óf dichtbij gecorrigeerd. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld nog wel een bril nodig hebt voor de niet behandelde sterkteafwijking.

Waarom lensimplantatie bij Retina Total Eye Care?

Wij zijn niet de enige oogkliniek die implantlenzen aanbieden, maar wel de kliniek met de meeste expertise en ervaring. Onze specialisten promoveerden in refractieve chirurgie, ofwel brilvervangende chirurgie. Directeur Dr. Jan Willem van der Linden promoveerde op het onderwerp ‘Clinical developments in Multifocal Intraocular Lens Surgery – The ease of being specs-free‘. Samen met onze academische oogartsen beschikken zij over alle know-how op gebied van de nieuwste generatie implantlenzen. Daarmee is onze oogkliniek een unicum en autoriteit in Nederland.

Als onderzoekscentrum werken wij samen met het AMC/Universiteit van Amsterdam en andere internationale centra op gebied van research en kennisoverdracht. Deze kennis vormt de basis bij de ontwikkeling en verbetering van nieuwe type implantlenzen.

Retina Total Eye Care staat voor kwaliteit en maatwerk. Wij werken uitsluitend implantlenzen van de hoogste kwaliteit en met certificaat, waaronder ook torische implantlenzen (bij een cilinder). Bij iedere stap richting de behandeling krijg je altijd duidelijke voorlichting en een persoonlijk, eerlijk advies.

Tarieven

Afhankelijk van het merk en type implantlenzen staan de vanaf tarieven hieronder weergegeven. Wijzigingen zijn voorbehouden. De uiteindelijke kosten worden uiteraard voorafgaand aan de behandeling met jou besproken en krijg je middels een offerte toegestuurd.

Uitgebreid vooronderzoek

2 uur durend vooronderzoek
Meest uitgebreide oogonderzoek
Inclusief consult bij de oogarts

€ 135,00

Monofocale implantlens

Basislens, voor dichtbij óf veraf

Vanaf € 1.385,00 per oog

Multifocale implantlens

‘Klassieke’ implantlens voor veraf, beperkte tussenafstand en dichtbij.

Vanaf € 2.575,00 per oog

Multifocale EDOF implantlens

Voor alle afstanden en onzichtbaar leeseffect. Refractieve lens zonder ‘ringen’.

Vanaf € 3.400,00 per oog

Trifocale implantlens

Voor alle afstanden en intermediaire dieptescherpte. Diffractieve lens.

Vanaf € 3.400,00 per oog

Pentafocale implantlens

Voor alle afstanden én met een groter intermediair bereik. Diffractieve lens.

Vanaf € 3.800,00 per oog

Al onze behandelingen zijn inclusief nazorg en controles gedurende het eerste jaar na de behandeling. Eventueel bijkomende kosten voor medicatie zijn niet inbegrepen. Deze medicatie bestellen wij als een service voor jou, zodat je deze direct na de behandeling mee krijgt. De apotheek stuurt hiervoor een factuur naar jouw zorgverzekeraar. Mogelijk ontvang je van jouw verzekeraar een factuur vanwege het eigen risico. Indien een torische uitvoering van implantlenzen nodig is, geldt een meerprijs.

In vijf stappen naar scherp zicht met implantlenzen

Wij snappen dat een oogbehandeling spannend klinkt. Je wilt immers het beste voor jouw ogen. Daarom zet Retina Total Eye Care in op goed, persoonlijk en uitgebreid advies en voorlichting. Klik op een van de volgende vijf stappen voor alle informatie over de weg naar een blij leven zonder bril of contactlenzen.

Lensimplantatie

Veelgestelde vragen

Na een implantlensbehandeling moet je in ieder geval drie keer naar onze kliniek komen voor een controle. De eerste controle zal de dag na de behandeling plaatsvinden, de tweede één week later, de derde 10 weken daarop. Mocht het nodig zijn kunnen er extra controles worden uitgevoerd.

Na de behandeling hebben jouw ogen enige tijd nodig om te herstellen. Er zijn een aantal belangrijke punten. Vermijd bijvoorbeeld voor tenminste één week stoffige of rokerige ruimten en draag geen oogmake-up. De eerste vier weken na de behandeling mag je geen gebruik maken van sauna of zonnebank en niet sporten of zwemmen. Til ook geen zware dingen en wrijf niet in de ogen. Na vier weken mag je in principe alle activiteiten weer hervatten. Dit wordt uiteraard met jou besproken.

Ja, RLE implantlenzen zorgen levenslang voor goed zicht. Er kunnen geen sterkteveranderingen meer optreden. Gezien de RLE vervanglens jouw eigen ooglens vervangt, heb je ook geen kans meer op staar. Implantlenzen verouderen niet, daarom hoeven ze niet vervangen te worden.

Ondanks onze grote zorg voor hygiëne en veiligheid zijn – zoals bij iedere medische ingreep – complicaties mogelijk. De kans op complicaties na een lensimplantatie is echter zeer klein, dit blijkt ook uit uitvoerig wetenschappelijk onderzoek*. Wij zijn een ZKN gecertificeerde kliniek en onze artsen zijn allen NOG en NGRC geregistreerd. Hierdoor kun jij bij Retina Total Eye Care rekenen op de grootst mogelijke hygiëne en veiligheid.

Hieronder zijn een aantal risico’s beschreven die bij het ondergaan van een implantlensbehandeling horen. De kans op deze complicaties of bijvoorbeeld achteruitgang van het gezichtsvermogen is echter minimaal. Uiteraard worden de mogelijke risico’s altijd persoonlijk besproken tijdens het vooronderzoek en/of consult met de oogarts.

Tijdens onze uitzonderlijk uitgebreide vooronderzoeken zullen onze specialisten alle mogelijke risico’s onderzoeken en bespreken. Indien uit het onderzoek blijkt dat jij een verhoogd risico hebt op complicaties, kan het zijn dat wij de behandeling niet kunnen uitvoeren. We zullen dus alleen overgaan tot een behandeling wanneer alle uitkomsten van het vooronderzoek positief zijn en het medisch verantwoord is om jouw ogen te behandelen.

Het is daarnaast ook belangrijk om de nazorginstructies op te volgen en naar de geplande controle-afspraken in onze kliniek te komen. Dankzij onze intensieve nazorg zijn wij in staat om eventuele complicaties tijdens het genezingsproces op te sporen, te lokaliseren en te behandelen.

In verband met de wettelijke verplichting voor alle klinieken, zijn ook wij verplicht om deze patiëntinformatie te melden. Net als de bijsluiter van een aspirine. De mogelijke complicaties of bijwerkingen die voorafgaand uitvoerig met jou besproken worden, zijn op te delen in minder ernstige complicaties of bijwerkingen die van voorbijgaande aard zijn, en ernstige complicaties. Deze laatste komen gelukkig zeer zelden voor.

Bijwerkingen en minder ernstige complicaties:

 • Tijdelijke roodheid van het oog.
 • Licht zandkorrelgevoel in het oog, dit komt soms voor op de eerste dag na de behandeling.
 • Wennen aan het zicht op leesafstand.
 • Bij een lensvervangende behandeling (RLE) kan zogenaamde ‘nastaar’ optreden. Dit zijn gemigreerde eigen cellen, die eenvoudig en pijnloos met onze YAG-laser voorgoed te verwijderen zijn. Deze behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar, minus jouw eigen risico.
 • Halo’s of lichtkringen, die praktisch altijd vanzelf verdwijnen.

Ernstige complicaties:

 • Een zeer zeldzame, maar serieuze complicatie die kan optreden, is een inwendige ontsteking van het oog. De medische term hiervoor is ‘endophthalmitis’. Als dit optreedt, ontwikkelt de ontsteking zich meestal op de tweede dag na de operatie. De symptomen zijn voornamelijk pijn, vermindering van zicht en roodheid. Deze complicatie is tegenwoordig goed te behandelen. Toch kan blijvend functieverlies als gevolg van deze complicatie niet worden uitgesloten. Ons zeer strenge preventieve behandelbeleid vermindert het mogelijke risico aanzienlijk.

Andere weinig voorkomende complicaties zijn:

 • Loslating van een deel van het netvlies.
 • Vocht onder de gele vlek (CME).
 • Decompensatie (verlies van helderheid) van het hoornvlies.
 • Verhoogde oogdruk.
 • Inwendige oogontsteking.
 • IOL sterktecorrectie problemen, ook wel optical surprise genoemd. Dit is achteraf te verhelpen.

 

Bron: Nederlandse Gezelschap voor Refractie Chirurgie (2018) Consensus Refractie Chirurgie. Geraadpleegd op 20 april 2020, van http://www.ooglaseradvies.org/consensus-refractiechirurgie/

Ervaringen

Plan een gratis Pre-Check

Meld je hieronder vrijblijvend aan.

  * Verplichte velden

  Type hier een zoekwoord